ro en
Centrul de Nutritie SUPERFIT Centrul de Nutritie SUPERFIT

Programari online

Cuvinte de la pacienti


Accelerarea procesului de autocunoastere, castigarea puterii despre care nu eram constienta ca exista in mine, mult mai multa incredere in sine, toate s-au consolidat in ultimele aproximativ cinci luni de terapie.


In relatia cu ceilalti am invatat sa fiu deschisa, sa empatizez, sa-mi depasesc o parte din temeri.


Am (re)invatat stima de sine, iar rezultatul a fost dorinta de a-mi fi bine in viata mea.


Chiar daca am esecuri, reusesc sa-mi accesez partea de curaj care sa ma faca sa incerc din nou sau sa privesc din alt punct de vedere situatia respectiva.


Am plecat de la terapie mai dreaptă, mai mândră, mai puţin tristă, şi mai ales cu o nouă perspectivă: acolo unde înainte erau ziduri, acum sunt drumuri şi alegeri. Acolo unde era furie, am găsit energie. Acolo unde erau doar resentimente, am găsit putina înţelegere pentru un părinte bolnav.


Superfit Nutritie

Superfit Performanta

« inapoi Sunteti aici :: Intrebari frecvente

Intrebari frecvente

Unde se gaseste Centrul de nutritie Supefit?

Centrul de nutritie Superfit se afla in Bucuresti, sectorul 3, Calea Mosilor 59, et.2, ap.4. Vezi aici harta.

Cum pot obtine o programare?

Puteti suna la numarul de telefon 0745.32.74.95 (psih. Manuela Tiron), 0721.27.10.75 (psih. Florentina Tonita), 0726.10.60.63 (psih. Adriana Badoiu) sau puteti folosi formularul de programare online de pe site, urmand sa fiti contactat ulterior.

Psiholog, psihiatru sau psihoterapeut?

Psihologul este o persoana licentiata in psihologie, acreditata de Colegiul Psihologilor din Romania pentru a practica. In general un psiholog realizeaza activitati de psihodiagnostic şi evaluare clinică, intervenţie/asistenţă/consultanţă psihologică, cercetare psihologica si training in functie de solicitarile domeniului in care lucreaza. Competentele sale sunt specifice ariei in care activeaza: clinica, transporturi si servicii, educationala sau cea a securitatii nationale.

Psihoterapeutul poate fi psiholog sau medic care, complementar pregatirii de baza, a urmat un program de formare organizat de institutii acreditate pentru o astfel de instruire. In functie de orientarea terapeutica, un program formativ poate dura de la 2 la 7 ani. Forurile care acrediteaza psihoterapeutii in prezent la noi in tara sunt Colegiul Psihologilor si Federatia Romana de Psihoterapie. Ele definesc psihoterapia ca intervenţia psihologică realizată ştiinţific şi în spirit umanist (a) în scopul promovării sănătăţii, optimizării, autocunoaşterii şi dezvoltării personale, (b) în scopul modificării factorilor psihologici implicaţi în tulburările psihice, psihosomatice şi în tulburările somatice şi (c) în situaţii de risc.

Psihiatrul este medic cu specialitatea in psihiatrie. Specificul sau este dat de faptul ca are competenta de a diagnostica diversele tulburari psihice, de a prescrie tratament farmacologic adecvat, de a urmari eficacitatea sa si in functie de aceasta sa creasca/diminueze doza, sa schimbe medicatia atunci cand persoana nu are beneficii in urma administrarii ei. Complementar medicatiei el poate recomanda parcurgerea unei psihoterapii. Pregatirea lui poate include formarea in psihoterapie sau nu.


Care este durata unui proces terapeutic?

Teoretic, in functie de durata, exista trei tipuri de terapii:
-de scurta durata: 3-4 luni
-medii: 18-36 luni
-de lunga durata: peste 3-4 ani
De regula, dupa primele intalniri, persoana descopera ca fundalul pe care a aparut suferinta sa este alcatuit din motivatii, credinte inadecvate, dolii neplanse, tipare preluate din familia de provenienta, etc - si apare atunci posibilitatea unei interventii la nivelul factorilor care au provocat, au facilitat sau au intretinut suferinta. Daca persoana consimte, este vorba despre o terapie cu durata medie care poate include si optiunea unei terapii de grup. Sunt si persoane care nu vor sa lucreze asupra unor problematici, chiar daca produc un disconfort, chiar daca sunt evidente, pentru ca aduc “beneficii” si atunci aceasta este alegerea lor si va fi respectata.
Optiunea pentru o terapie de lunga durata apartine celor pentru care psihoterapia este o masura de igiena psihologica, un echivalent la nivelul constiintei emotionale al dusului zilnic sau al spalatului pe dinti.

Ce este Contractul terapeutic?

Este o intelegere, in forma scrisa sau verbala, pe care terapeutul si persoana care ii solicita serviciile o fac in primele intalniri cu privire la urmatoarele aspecte:
•problematica pe care persoana doreşte să o exploreze
•aşteptări pe care le are vis-a-vis de rolul terapeutului în demersul său de schimbare
•posibilităţi de intervenţie propuse de terapeut, limite şi metoda folosită
•timp disponibil, ce se intampla in cazul intarzierilor sau absentelor
•contractul material,plata
•modalităţi de încheiere a demersului realizat împreună.
... şi toate acestea numai dacă cei doi decid că pot lucra împreună şi face o echipă.

Ce este psihodrama?

Psihodrama este o orientare psihoterapeutica umanist existentiala dezvoltata de J.L. Moreno ce exploreaza prin actiune diverse aspecte ale existentei umane.
Filosofia sa se bazeaza pe:
-ideea de spontaneitate - caci acolo unde exista spontaneitate exista si speranta (J. L. Moreno)
-creativitate - considerata a fi cea mai inalta forma de inteligenta din univers si
-forta vindecatoare a intalnirii autentice.

Inversiunea de rol, dublul, solilocviul, oglinda, metafora corporala sau proiectia in viitor sunt metode care permit explorarea propriei persoane printr-o alta modalitate decat cea exclusiv verbala. Prin aceastea intram in contact cu propriile resurse de creativitate si spontaneitate devenind mai apti pentru o adaptare creativa la cerintele vietii de zi cu zi.

Este o terapie de grup, dar poate fi aplicata cu succes si in terapia individuala.

Ce alte tipuri de psihoterapie exista?

Fiecare orientare psihoterapeutica are o filosofie privind sanatatea psihica, un sistem explicativ privind dezvoltarea, maturizarea si „boala”, o metodologie de interventie, promoveaza un anumit tip de relatie terapeut-client si un anumit setting terapeutic.
Scolile de psihoterapie pot fi grupate în următoarele categorii:
•Psihoterapii cognitiv-comportamentale (ex. psihoterapie raţional-emotivă şi comportamentală, psihoterapie cognitivă, psihoterapie comportamentală, terapia multimodală etc.);
•Psihoterapii dinamice (ex. psihoterapia psihanalitică, psihoterapia analitică, terapii dinamice de scurtă durată etc.);
•Psihoterapii ericksoniene (ex. psihoterapie ericksoniana, hipnoza ericksoniana etc.);
•Psihoterapii scurte (ex. terapia scurtă focalizată pe soluţie, orientarea pe competenţe şi resurse, etc);
•Psihoterapii umanist-existenţiale-experienţiale, sistemice şi transpersonale (ex. gestalterapie, logoterapie, psihodrama, psihoterapie experienţială, analiza tranzacţională, etc.).