ro en
Centrul de Nutritie SUPERFIT Centrul de Nutritie SUPERFIT

Programari online

Cuvinte de la pacienti


Si a meritat...deoarece mergand la psihoterapie  am reusit sa imi fac ordine in idei si in ganduri si am reusit sa inteleg mai multe lucruri despre mine si de fapt sa ajung sa ma cunosc mai bine decat inainte.


Am ales sa participat la psihoterapie din cauza unor probleme pe care le aveam cu mine insami, deoarece nu reuseam sa ma accept asa cum sunt.


Am plecat de la terapie mai dreaptÄ, mai mândrÄ, mai puÅ£in tristÄ, Åi mai ales cu o nouÄ perspectivÄ: acolo unde înainte erau ziduri, acum sunt drumuri Åi alegeri. Acolo unde era furie, am gÄsit energie. Acolo unde erau doar resentimente, am gÄsit putina înÅ£elegere pentru un pÄrinte bolnav.


Psihoterapia (sedintele de grup) mi-a oferit suport psihic si emotional de-a lungul unei perioade in care m-am confruntat cu probleme in plan profesional si personal, prin faptul ca am gasit un mediu in care am fost incurajata sa discut deschis despre aceste probleme.


Simt ca terapia mi-a imbunatatit cu adevarat viata â in timp, insa vizibil. Mi-a imbunatatit relatia cu mine insami, si apoi relatia cu ceilalti oameni.


Superfit Nutritie

Superfit Performanta

« inapoi Sunteti aici :: Psihologie

Psihologie

Consiliere psihologica si psihoterapie

Parcurgerea acestui program inseamna 1h/saptamana. Pretul unei sedinte este de 100 lei. Prin Centrul de Nutritie Superfit puteti achizitiona abonamente beneficiind de preturi reduse, cu durate de 2-5 luni.

Abonamentele Superfit Psiho pot fi cumparate separat sau impreuna cu pachetele Superfit Nutritie sau Superfit Activ. Sedintele de psihoterapie se desfasoara sub indrumarea psihologului Manuela Tiron, psihoterapeut format in cadrul Institutului National de Psihodrama Clasica


Program de abordare bifocala a slabirii: nutritie + sustinere psihologica

1 (pagina) - Psihologie_62842.jpgPentru noi, ca psihologi, este evident ca o mare parte a muncii consta in sustinere emotionala pe parcursul desfasurarii programului de slabire, sfaturi practice despre organizarea mesei, indicatii privind stilul de viata. Cu toate acestea, unii pacienti reusesc sa tina programul propus pana la capat, altii nu. In randul celor care reusesc apar probleme dupa finalizarea lui in sensul ca mentinerea rezultatelor este dificila datorita revenirii la stilul de viata anterior.

Din punctul nostru de vedere o schimbare de durata presupune insusirea unui stil de viata sanatos, proces pe cat de mediatizat, pe atat de dificil de realizat, intrucat inseamna in primul rand dez-invatarea de anumite obisnuinte instalate pe parcursul vietii. Anxietatea si depresia ce se instaleaza pe parcursul unor diete sunt o consecinta a unui sentiment de pierdere ce vine o data cu schimbarea. Ele actualizeaza alte sentimente de pierdere de pe parcursul vietii (asta este explicatia faptului ca desi fac niste schimbari minimale, ele sunt traite de unii cu un mare "dramatism" sau se blocheaza inainte de a trece la actiune, numai anticipand aparitia acestui sentiment).

Exista si alte observatii privind procesul de slabire:

> exista o dificultate in a trece de la a intelege un sfat (oricat de simplu sau de bun simt ar parea el) la a-l pune in actiune, a-l integra in viata de zi cu zi

> unii dintre pacienti compenseaza prin mancare un gol interior dat de lipsa unor relatii semnificative, pline de sens si mutual gratificante de care cu totii avem nevoie
- in acest caz o interventie terapeutica ar insemna si a cultiva relatii sanatoase, a spune NU unor situatii si persoane, a gasi forme alternative de a se afirma in afara de a ocupa, prin dimensiunile corpului, mult spatiu

> pentru altii a manca este un gest reflex ce apare pentru a linisti o stare de anxietate sau furie nerecunoscute ca atare
- o interventie terapeutica ar putea fi orientata in directia recunoasterii ca atare a unor astfel de simtiri si a invata modalitati de exprimare a lor in forme ce nu dauneaza propriei persoane

> la unii dintre ei se observa obisnuinta de a avea grija mai mult de altii si a-si ignora propriile nevoi

- programul terapeutic ar insemna sa isi recunoasca propriile nevoi si sa gaseasca forme de a si le satisface sanatos; a-si insusi ceea ce in cultura noastra e numit impropriu "egoism" - intr-o doza care din punct de vedere terapeutic inseamna sanatate; gestionarea vinovatiilor ce pot aparea cand se schimba focusul de pe altii pe sine.

- a se raporta cu grija la sine - si nu prin infometare sau sport pana la epuizare

> a integra o dimensiune calitativa a corpului (cum il simt, ce vrea sa imi spuna), alaturi de una predominant cantitativa (cat cantareste, cum este vazut de ceilalti)

> unele persoane au sentimentul ca nu pot avea control asupra unor dimensiuni importante din viata lor

-programul terapeutic presupune redobandirea unui sentiment de control si aplicarea lui in relatia cu stilul de viata propriu.

Toate acestea pot fi obiective terapeutice alaturi de gestionarea si depasirea momentelor de frustrare, iritare si tentatii de a renunta ce inevitabil apar pe parcursul derularii programului de scadere in greutate.

In ce fel ajuta consilierea psihologica si psihoterapia?

- ofera sustinere atunci cand apar momente sensibile pe parcursul derularii programului

- acces la experienta / solutiile gasite de alte persoane in lupta cu aceeasi problematica

- recastigarea sentimentului de control in raport cu dimensiuni importante ale vietii

- recunoasterea si gestionarea momentelor de foame psihologica

- gestionarea emotiilor care impiedica atingerea obiectivului

- modalitati prin care sa faca fata unor situatii de presiune sociala (familie, colegi, in vizite)

- imbunatatirea imaginii de sine

- cultivarea dimensiunii calitative a propriului corp

- ocazii de sondare a unor substraturi emotionale care predispun la ingrasare

- o experienta de autocunoastere si intercunoastere.


Proiect - programul de grup

Ce inseamna programul pe care vi-l propunem

Participare la un grup de sustinere psihologica a pacientilor care vad slabirea si ca schimbare a stitlului de viata. Obiectivul major este inlocuirea obisnuintelor care au drept consecinta ingrasatul cu altele, care au drept rezultat o stare de bine, de confort cu sine si cu propriul corp.

La program pot participa persoane care sunt in diferite faze ale procesului de slabire: se pregatesc/ isi iau elan, parcurg o dieta sau au incheiat si vor sa mentina rezultatele.

Nu exista un plan prestabilit al sesiunilor. Formarea noastra permite abordarea si prelucrarea temelor pe masura ce sunt resimtite ca nevoi de catre participanti. Acestea sunt momentele principale ale travaliului presupus de participarea la grup. Abordarea lor se bazeaza pe mecanismele invatarii interpersonale si, desi au consecinte de natura rationala, se bazeaza in primul rand pe resorturi de natura emotionala.

De ce grup?

- pentru ca persoanele care vor sa slabeasca vor sa fie intelese de un altul care traverseaza la randul sau acelasi tip de dificultati si nu de catre o autoritate , un specialist - fie el nutritionist, psiholog sau medic de familie

- pentru ca de obicei cei care vor sa slabeasca nu vorbesc prea mult (sau daca vorbesc nu sunt ascultati /luati in serios/ sunt ironizati de catre apropiati) despre starile prin care trec; cu alte cuvinte nu ventileaza continutul sufletesc asociat acestei perioade, motiv pentru care trairile negative se acumuleaza iar persoana spune la un moment dat nu mai pot si renunta.

- pentru ca au ocazia sa invete din experienta altora si sa fie ea insasi sub anumite aspecte cea de la care ceilalti invata, ceea ce duce la cresterea sentimentului de mandrie si de utilitate

Ce presupune pentru pacient:

- un interviu initial desfasurat pe parcursul a 1-2-3 intalniri (a cate 1,5h)

- angajament privind participarea saptamanala la sesiunile de grup (2h/saptamana) pe toata durata programului (6 luni) sau cel putin un angajament initial de 3 luni

- disponibilitate reala de timp si bani pentru a parcurge programul

motivatie adecvata (a avea un obiectiv realist, atitudine activa in raport cu acest obiectiv).

Conducatorii grupului:

Manuela Tiron si Monica Andrici, psihoterapeuti formati pentru lucrul cu grupurile, metoda Psihodrama Clasica.

Formarea noastra include si formarea in terapii corporale cu specialisti ai Scolii Europene de Psihoterapie Socio- si Somato- Analitica.

Lucram in aceasta formula de 3 ani, cumuland o experienta de conducere a grupurilor de peste 200 ore.

Locatie:

Activitatea se desfasoara intr-un cadru special amenajat pentru psihoterapie de grup, spatiu numit studio de psihodrama.

 

Asteptam sa lucram impreuna!


Psiholog Manuela Tiron